|
Astazi, animatia japoneza (anime) este o cale media recunoscuta si acceptata ca o alternativa la traditionalele\" desene animate\" din occident, insa nu a fost tot timpul asa.Cum a luat nastere animeul? Care au fost inspiratiile, evenimentele, si oamenii care au dus la amploarea fenomenului ce o are cultura animeurile astazi? Care au fost cele mai influenta animeuri? La intrebarile acestea o sa incerc sa raspund pe parcursul acestui topic.
1.Inceputu rile
La inceputul secolului XX, filmele de animatie au fost la debutul lor. Incursiunile ocidentalilor in industria de film a fost urmata si de cei din Est, inclusiv de japonezi. Primele filme animate, au fost realizate la inceputul secolului amintit mai sus, iar ideea unui \" desen animat\" la japonezi a parcurs urmatorul traseul : din paginile de ziar/manga in filme animate. Acestea au prins un avant, cand, in anul 1914, artistii japonezi au inceput experimentele cu filmele animatie, dar cele care au fost realizate si au ajuns sa fie rulate, nu merita insa mentionate.
Segmentul de desene animate era deja cucerit de animatorii din ⦣\;8364\;\;V est⦣\;8364\;?, care au dominat scena lumii de atunci, cel mai remarcabil fiind studiourile Walt Disney( creatorii lui Mickey Mouse, Donald Duck, si alte caractere de desene animate populare) si Fratii Fleischer(Popeye Marinarul, Superman si Betty Boop).Aceste doua mari forte in lumea animatiei au creat capodoperele acelui timp, capodopere animate care au impus standarde desenelor din anii care au urmat. Disney, cu creatii de lung metraj ca si \"Alba ca zapada⦣\;8364\;? sau scurte metraje ca \" Steamboat Willie\" au avut un rol colosar in instrumentarul folosit pentru materialele animate.
Prin comparatie, japonezii au fost lenti, batand timid la ⦣\;8364\;\;p oarta regatul de animatie⦣\;8364 \;? si cum am spus mai sus, nu sunt mentionati in istoria cinematografilui cu privire la filmografia animata timpurie. Comparabil cu ce se facea in America si Europa pe atunci, japonezii nu erau concurenti. Inainte si dupa al doilea razboi mondial, insa japonezii au exeprimentat o noua metoda de animatie a desenelor.Aceasta a fost semintele animatiei japoneze pe care o vedem astazi.
Osamu Tezuka (⦣\;8364\;\; Dumnezeul manga⦣\;8364\;?, cum e supranumit de japonezi -l-am amintit si la rubrica ⦣\;8364\;\;F enomenul manga⦣\;8364\;?) , in timpul razboiului, pe atunci un muncitor de fabrica, cu aspiratii la cariera de doctor, a fost cel care a pus bazele animatiei, fiind numit si ⦣\;8364\;\;p arintele animatiei japoneze⦣\;8364 \;?. Tezuka a fost puternic marcat de desenele animate a lui Disney si a Fratilor Flesicher. Ca si copil, Tezuka a gasit consolare si distractie in schitele tatalui sau vazute prin intermediul unui proiector, infatisind personaje de animatie populare, cum ar fi Mickey Mouse si Donald Duck.
In fabrica unde lucra a fost foarte popular printre colegii de servici si a castigat respectul si admiratia lor prin imitarea stilului personajelor de animatie populare si prin conceperea si desenul unora proprii.Aceasta dragoste timpurie pentru animatie a pus bazele faimei lui Tezuka de mai tarziu si, in cele din urma a dus la nasterea fenomenului anime si manga cum le cunoastem noi astazi.
Istoricii si cunoscatorii in materie de animatie sunt de accord ca Tezuka a fost precursorul manga si anime, pentru ca exista multe dovezi in spatele acestei afirmatii : primul artist japonez care a desenat o povestire (\"Shintakarajima\", sau \"Comoara noua din insula\" in 1947, cel mai cunoscut ⦣\;8364\;\;t ankoubon\" sau\" roman grafic\".
In 1963, a fost primul desenator care a produs o serie de animatie cu success international :\" Testuwan Atom\" sau cum il stim noi,\" Astro Boy\". Impreuna cu Toei Animation(pentru care Tezuka a lucrat ca si artist plastic), Tezuka\'s Mushi Productions, a carui baze le-a pus Tezuka, a fost printre primele studiouri de animatie japoneze.
In primele animeuri si benzi desenate, bazandu-se pe influentele desenelor animate pe care le-a urmarit cand era copil, Tezuka a desenat capuri mari si figuri expresive, creeand astfel un stil propriu de animatie. Neobisnuitii ochi mari, in special au fost folositi de Tezuka pentru expresivitatea emotiilor personajelor.Stilul lui Tezuka\'s a influentat multi desenatori de manga si anime, tendinta care poate fi vazuta si in unele animeurile produse astazi.
Tezuka si cei care lucrau la studioul sau de animatie au fost considerati de criticii genului \"revolutionari\" prin accea ca au combinat intr-un mod complex intriga povestirii cu animatia. Spre deosebire de desenele din occident, individuale si in special episodice (in fiecare episode erau tratate alte teme si nu prea aveau o continuitate cu subiectul de baza) Tezuka prin animeurile ⦣\;8364\;\;A stro Boy\" si \"Kimba, Leul Alb\" a incercat sa spuna o poveste continua, reinoind repetarea intrigii atat prin eroii pozitivi cat si prin cei negativi.Personajele create au fost de asemenea expuse la schimbari. De exemplu, Kimba in cele din urma se transforma dintr-un leu tanar int- un leu matur,evoluand pe parcursul actiunii.Folosirea in acest fel al elementelor intrigii era pana atunci doar de domeniul filmelor (live action) sau serialelor TV.
|
|